Podczas chłodnych i zimnych miesięcy trudno znaleźć w sklepach świeże warzywa, które dopiero co skończyły dojrzewać w pełnym słońcu. Jesienią i zimą najczęściej jadamy produkty ze szklarni, które są pozbawione nie tylko pewnych walorów smakowych, ale i wielu cennych składników odżywczych. W tym czasie warto postawić na warzywa okopowe, które są dostępne przez cały rok, a także na wcześniej przygotowane przetwory, takie jak kiszonki. Wyjaśniamy: jak zrobić kiszonki? Czy kiszonki są zdrowe? Dlaczego warto jeść kiszonki? Jak przechowywać kiszonki?
Najpopularniejsze kiszonki
Kiszonki mają niezwykły smak, ale również i szczególne właściwości, które są bardzo ważne w okresie zimowym. Czy kiszonki są zdrowe? Kiszonki to naturalne probiotyki, pełne cennych składników odżywczych. Jak się okazuje, kisić można niemal wszystko. W Polsce króluje kapusta kiszona oraz ogórki. Niektóre osoby kiszą również buraki, zwłaszcza z okazji świąt Bożego Narodzenia. Natomiast na całym świecie stosuje się najróżniejsze produkty. Przykładowo w Skandynawii kisi się śledzie, w Maroko – cytryny, a w Azji przygotowuje się niezwykle popularne kimchi. W wielu oryginalnych miejscach, takich jak restauracje ze zdrowym żywieniem możemy znaleźć do zakupu również słoiki z kiszonymi grzybami, rzodkiewkami, pomidorami, kalafiorem, a nawet jabłkami. Warto pić również sok z kiszonej kapusty, który również posiada właściwości lecznicze.
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Kiszonki są naturalnym probiotykiem. Jakie bakterie w kiszonkach się znajdują? Jedzenie tego rodzaju produktów dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego sprawiają, że wpływają one bardzo pozytywnie na florę bakteryjną jelit, co poprawia odporność organizmu. Dlaczego warto jeść kiszonki? Kiszonki zawierają nie tylko bakterie fermentacyjne, ale i witaminy z grupy B (uczestniczą w przemianach energetycznych), witaminę C (uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia wchłanialność żelaza) oraz błonnik (pomaga w odchudzaniu i podnosi uczucie sytości. Ponadto kiszona kapusta ma działanie przeciwnowotworowe.
Sok z kiszonej kapusty – czy zdrowy?
Sok z kapusty kiszonej posiada wiele niezwykłych właściwości. Regularne spożywanie tego produktu pozwala zrzucić zbędne kilogramy, wyleczyć zatrucie alkoholowe (czyli kaca), regulować pracę układu pokarmowego (i tym samym zapobiegać zaparciom), obniżyć poziom cholesterolu we krwi (co zmniejsza ryzyko zachorowania na różne choroby serca i miażdżycę), obniża także poziom cukru we krwi, wzmacnia odporność i zapobiega niedokrwistości oraz niedoborowi witaminy C, poprawia również wygląd skóry.
Jak zrobić kiszonki domowe?
W zależności od zastosowanego warzywa, należy kisić w różny sposób. Przykładowo:
-kiszenie kapusty – poszatkowaną kapustę z marchewką i solą należy wymieszać w garnku, a następnie mocno ubijać i odstawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie należy przenieść kapustę w chłodniejsze miejsce. Po dwóch tygodniach powinna być ukiszona. Można ją zostawić w garnku albo ubić w słoikach oraz zagotować;
-kiszenie buraków – pokrojone w kawałki buraki należy umieścić w dużym słoiku i dodać czosnek, pieprz oraz liść laurowy. Następnie wszystko zalać wodą. Zawartość słoika należy docisnąć, aby pozbyć się powietrza. Potem należy zamknąć słoik i odstawić na kilka dni w temperaturze pokojowej, aż na wierzchu pojawi się widoczna piana. Następnie należy umieścić słoik w chłodnym pomieszczeniu (około 10 stopni Celsjusza). Po kilku dniach trzeba usunąć pianę. Tak ukiszone buraki można wykorzystać jako surówkę lub dodać do barszczu;
-kiszenie jabłek – jabłka należy ułożyć w garnku na przemian z liśćmi porzeczki, a następnie zalać zagotowaną wodą z solą, miodem i mąką. Garnek należy obciążyć i odstawić na 4-5 tygodni.
Jak przechowywać kiszonki?
Kiszone produkty powinny być przechowywane w chłodnej oraz przewiewnej piwnicy bądź nieogrzewanej spiżarni w domu. Jeśli nie posiadamy takich pomieszczeń w domu, możemy je umieścić w zwykłych szafkach kuchennych, jednak z dala od promieni słonecznych, piekarnika czy kaloryfera.
Jakie kiszonki najzdrowsze?
Podczas zakupu kiszonek warto sprawdzić informację o ich zawartości. Najzdrowsze produkty to takie, które nie posiadają nienaturalnych składników o podejrzanych i dziwnych nazwach, w tym konserwantów. Najzdrowsze kiszonki to takie, które można zakupić w ekologicznych sklepach bądź przyrządzić samodzielnie w domu.